Το Interactive Marketing Conference 2007 πραγματοποιήθηκε και φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Πολλά νέα αλλά και παλαιά και γνώριμα πρόσωπα του χώρου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση γεγονός το οποίο αντανακλά το ενδιαφέρον που υπάρχει για το interactive marketing και τις διάφορες μορφές και πρακτικές του. Παρ’ όλα αυτά, και από τη φετινή εκδήλωση απουσίαζε σχεδόν ολοκληρωτικά η αναφορά σε μία από τις σημαντικότερες μορφές interactive marketing, στο Search Engine Marketing.
Στις ομιλίες και τα case studies που παρουσίασαν οι Έλληνες ομιλητές υπήρχαν αναφορές σε banner campaigns, viral videos, interactive games, email marketing, blogs και social media, το οποίο είναι ιδιαιτέρα θετικό καθώς δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, καμιά όμως αναφορά σε marketing και διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονα ερωτηματικά εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η αναζήτηση πληροφοριών, στην οποία οι μηχανές αναζήτησης παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι η σημαντικότερη online δραστηριότητα (και) των Ελλήνων όπως καταγράφεται από όλες τις σχετικές έρευνες όπως και τη φετινή E-metrics 2007, τα πρώτα στοιχεία της οποίας παρουσίασε στην εκδήλωση ο κ. Ζαβιτσανος της AGB Nielsen Media Research.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι και στην έρευνα αυτή δεν υπήρχαν ερωτήσεις που να εξετάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας αναζήτησης των πληροφοριών (π.χ. ποια μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιείται περισσότερο) ενώ άλλες δραστηριότητες στις οποίες οι χρήστες συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό, εξετάζονταν σε μεγαλύτερο βάθος.
Σε σχετική ερώτηση που απηύθυνα προς τον κ. Ζαβιτσάνο, η απάντηση που έλαβα ήταν ότι θεωρείται δεδομένο πλέον το γεγονός ότι όλοι χρησιμοποιούν το internet κατά κύριο λόγο για να βρουν πληροφορίες γι’ αυτό και δεν υπήρχε περισσότερη ανάλυση επί του θέματος. Υποσχέθηκε πάντως να λάβει υπόψη του την παρατήρηση μου και να προστεθούν σχετικές ερωτήσεις στο μέλλον.
Νωρίτερα, σε ερώτηση του Κώστα (MindWorks) προς το panel των Ελλήνων ομιλητών που παρουσίασαν case studies των interactive campaigns που διεξήγαγαν, γιατί απουσιάζει πλήρως η αξιοποίηση του Search Engine Marketing, ο κ. Μαρμαροκόπος (case study για το απορρυπαντικό Skip) απάντησε ότι σε σχετική προκαταρκτική έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι δεν γίνονται αναζητήσεις στο Google για απορρυπαντικά κι επομένως δεν είχε νόημα να κάνουν adwords campaign.
Δε γνωρίζω το βαθμό στον οποίο η συμπεριφορά των Ελλήνων χρηστών διαφοροποιείται από αυτή των χρηστών στην Αμερική, όμως μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Procter & Gamble σε συνεργασία με το Yahoo και την εταιρεία Comscore για τον κλάδο των consumer packaged goods (CPGs) έδειξε το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα ο Randy Peterson, Search Innovation Manager της Procter & Gamble, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία θα αναφερθώ αναλυτικά σε επόμενο άρθρο, δήλωσε ότι:
“Search may be one of the most effective means of reaching qualified consumers when and where they are most receptive to learning about our brands. Ultimately this drives offline sales.”
Σημείωση: Yπενθυμίζω επίσης την έρευνα επίσης την έρευνα για την επίδραση των off line διαφημίσεων στις online αναζητήσεις.
Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν, κατά την άποψη μου, τη στάση που τηρούν απέναντι στο Search Engine Marketing τα περισσότερα interactive marketing agencies, ειδικότερα όσα σχετίζονται με διαφημιστικές εταιρείες, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιφυλακτική. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν στους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Ένα ακόμη γεγονός το οποίο σχολιάστηκε ήταν η απουσία του (επίσημου) Google. Η παρουσία του Λούη προς το τέλος της εκδήλωσης θα έλεγα ότι είχε περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα.
Παρά όμως την απουσία αυτή, την άτυπη υποστήριξη των μηχανών αναζήτησης θεωρώ ότι την φέραμε επάξια εις πέρας ο Γιώργος (AboutSEO), ο Κώστας (Mindworks), ο Σάκης (bizwriter), ο Φώτης (Geek Inside) και εγώ με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις μας. Του χρόνου ελπίζω να έχουμε περισσότερο ενεργό ρόλο και να μην χρειαστεί να αναφερθώ πάλι στην απουσία αλλά στην (επιτυχημένη) παρουσία αυτή τη φορά του Search Engine Marketing στο Interactive Marketing Conference 2008.
Υ.Γ. Συγχαρητήρια στον Περικλή για τη διοργάνωση και το ενδιαφέρον του.
Αναλυτική παρουσίαση των ομιλιών και επιπλεόν σχόλια για το IMC 2007 μπορείτε να βρείτε στα:
Posts
- imc07 live AboutSEO και επιπλεόν Imc07. Τα σχόλια μου
- Interactive Marketing Conference (IMC) 2007 Report Bizwriter
- IMC 2007 – The Aftermath Geek Inside
- IMC 2007 – Short Review Mindworks
- IMC: πήγα κι εγώ Nylon
- IMC 2007 Panos
- IMC 07 live blogging Pestaola
- Interactive Marketing Conference 2007 – “Η επιστροφή” Uroborus
- IMC 2007 Report Webz
Photos
Videos
[tags]imc 07,imc 2007,interactive marketing conference 07,interactive marketing conference 2007,μηχανές αναζήτησης[/tags]
Όπως σχολίασα στο blog του bizwriter, η οποιαδήποτε “προκαταρκτική έρευνα” του skip είναι σίγουρα πιο χρονοβόρα από το να στήσεις μια απλή καμπάνια PPC. Άσε που με το κλικ πληρώνεις το ρημάδι, θέλει πολύ σκέψη τη σήμερον ημέρα για μια μεγάλη εταιρεία να αποφασίσει να κάνει PPC;
Εξαρτάται ποιός θα είναι αυτός που θα συμβουλέυσει την εταιρεία για το τι μπορεί να κάνει με οποιαδήποτε μορφή marketing και όχι μόνο με το ppc…
Η κατηγορία CPG περιλαμβάνει σχεδόν οτιδήποτε πωλείται σε ένα super market κι αφορά μια αγορά $3 τρις στις ΗΠΑ. Νομίζω πως δεν είναι ασφαλές να βγάζεις συμπεράσματα για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
barak κάνε λίγη υπομονή μέχρι να ετοιμάσω το post για την έρευνα οπότε και θα δείς περισσότερες λεπτομέρεις.
Πάντως και μόνο το γεγονός ότι ένας κολοσσός του συγκεκριμένου κλάδου, η P & G, μετά την έρευνα αυτή, έκανε την δήλωση που ανέφερα παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η συμπεριφορά των χρηστών ενδέχεται να είναι διαφορετική από χώρα σε χωρά. Γι αυτό και εγώ επέμεινα στο να υπάρχουν ερωτήσεις που να αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών.
Νίκο, καταλαβαίνω ότι η πληροφόρηση γύρω από την αποτελεσματικότητα του ppc στην Ελλάδα ίσως να μην είναι τέλεια. Αλλά κανονικά η ίδια η εταιρεία θα έπρεπε να κάνει ένα στοιχειώδες due dilligence σε όσα αφορούν τις δικές τις φίρμες.
Στην περίπτωση του Skip ειδικά είναι ανεπίτρεπτο (όσο μικρό και αν είναι το δείγμα) να γίνονται ευρέσεις σε in.gr και google.gr για “skip” και να βγαίνει πάνω πάνω διαφήμιση “skype”.